Twijfel jij wel eens over je eigen schrijfkunsten? Laat me je dan vertellen dat je echt niet de enige bent. Vraag maar eens na bij je collega’s, het zit er dik in dat je daar herkenning vindt.
Je weet vaak wel waarover je wilt schrijven, maar hoe krijg je dat toch in hemelsnaam goed op papier?!
Sommigen lijken een rapport of brief zo uit hun mouw te schudden.
Hoe doen zij dat?
Ondertussen groeit jouw onzekerheid en krijg je die eerste zin maar niet op papier. Of met veel pijn en moeite.
Het schrijven van een mailtje, brief of rapport kan zo – dag in dag uit – een frustrerende, en onzekere bezigheid zijn.
Geldt dit voor jou? Dan heb ik goed nieuws voor je: ook jij kan met veel meer zelfvertrouwen leren schrijven!
7 manieren voor zelfverzekerd schrijven
1. Schrijf – schrijf – schrijf
Sommige mensen schrijven met het grootste plezier, anderen vinden het verschrikkelijk: ze doen er dan ook alles aan om maar niet te hoeven schrijven. Of zo min mogelijk. Bijvoorbeeld door alleen superkorte zinnen te gebruiken.
Wanneer je amper schrijft, ontneem je jezelf alleen wel de kans om beter worden. En dus zelfverzekerder.
Vergelijk het met piano leren spelen. Zolang je de toetsen niet aanraakt, gebeurt er niets. Je moet er wel wat voor doen. Pas met veel oefenen, oefenen, oefenen, leer je een aardig deuntje spelen.
Zo is het ook met schrijven: met iedere zin die je schrijft word je beter.
2. Begin met de eerste zin
Onzekere schrijvers stellen het schrijven vaak uit. Vooral die allereerste zin laat zich lastig op papier zetten. Na drie pogingen geven velen het op. Eerst maar een ander (leuker) klusje gaan doen.
Maar met de deadline in zicht moet je toch echt aan de slag. Je hebt nu alleen nog zo weinig tijd dat je in één keer een perfecte tekst moet schrijven. Dit is dus het ultieme moment om compleet in de stress te schieten.
Wist je dat geen enkele schrijver – zelfs Shakespeare niet! – in één keer een perfect stuk kan produceren?
Zet dus gewoon een eerste zin op papier. Ook al is het geen perfecte zin. En dan een tweede, een derde enz. Door die eerste stappen te zetten, volgen er vanzelf meer. Mits je niet meteen te kritisch bent. Dat kan altijd later nog.
3. Nog beter: maak een plan
Om echt zelfverzekerd te kunnen schrijven, heb je een plan nodig. Een schrijfplan. Vergelijk het met de bouwtekening van een huis. Daar kan een bouwbedrijf toch ook niet zonder?
Met een schrijfplan krijg je overzicht en weet je precies wat je moet doen. Hierna kun je aan de slag met een snelle, eerste versie. En maak je geen zorgen over de kwaliteit van deze zinnen. Gewoon lekker – volgens plan – doorschrijven, werkt het best.
Door deze werkwijze hou je vervolgens voldoende tijd over om je tekst zorgvuldig te redigeren.
4. Lees voor uit eigen werk
Dit is de beste tip om je zelfvertrouwen flink op te vijzelen. Echt! Een goede tekst kun je namelijk – vol overtuiging – in één keer voorlezen. En dat voelt zo goed!
Heb je dit al eens uitgeprobeerd? Zoek een rustig plekje op en lees je tekst in een rustig tempo voor.
Omdat geen enkele tekst in één keer goed is, kan het zijn dat je wat begint te stotteren, een stilte laat vallen of de weg kwijt raakt. Geen paniek! Gebruik in dat geval mijn tips uit het artikel ‘Hoe je kunt horen of jouw tekst succesvol zal zijn‘.
5. Schakel hulp in
Deze tip vraagt misschien wel wat lef, maar kan je zelfvertrouwen een enorme boost geven.
Vraag iemand die je kent en vertrouwt – je wilt immers dat ze eerlijk zijn en je helpen om beter te worden – wat je nog kunt verbeteren.
Ik weet uit ervaring dat het best wel pijnlijk kan zijn om feedback op je werk te krijgen. Maar wanneer je de tips ter harte neemt, ben je zelf ook meer tevreden over het eindresultaat.
Vind je het best eng om feedback te vragen? Onderzoek dan eens hoe dat komt. Misschien herken je wel een van deze vijf redenen waarom je geen feedback vraagt.
6. Leer schrijftechnieken
Schrijftechnieken komen helaas niet uit zichzelf aanwaaien. Zelf schrijf ik inmiddels al 27 jaar zakelijke teksten. De basistechnieken leerde ik tijdens mijn studie Nederlands en Communicatie.
Vervolgens heb ik ontelbare e-mails, brieven en rapporten geschreven en geredigeerd. En nog steeds leer ik elke keer weer wat bij.
Dus of jij nu voor het eerst teksten moet schrijven of dit al jarenlang doet, je kunt jezelf altijd verbeteren.
Wat daarbij helpt is:
- Schrijftips uitproberen (zoals deze) – stukje bij beetje leer je beter schrijven
- Boeken lezen over schrijfstrategieën – zeer informatief maar als je niet van schrijven houdt, vergt het wel enige zelfdiscipline en doorzettingsvermogen om de theorie in de praktijk toe te passen
- Schrijftrainingen volgen – voor vele onzekere schrijvers een verademing omdat ze stapsgewijs leren schrijven. Ze komen erachter dat echt iedereen kan leren schrijven, ook zij! Hun zelfvertrouwen groeit en ze krijgen er zelfs plezier in!
7. Weet het zeker
Bij sommige schrijvers was het op de basisschool al duidelijk dat schrijven ‘niet echt hun ding’ was. Daardoor zijn ze al hun hele leven onzeker over hun schrijfkunsten.
Het kan zijn dat er dan sprake is van dyslexie. En denk nu niet ‘ja, tegenwoordig heeft iedereen dyslexie’. Want dat is niet zo.
Wat wel zo is, is dat op scholen dyslexie – nog steeds – niet altijd goed herkend wordt. En jij kan daar bij het schrijven je leven lang last van hebben.
Wil je meer informatie over dyslexie? Of heb jij het vermoeden dat jij dyslexie hebt en wil je weten of dit ook echt zo is? Aarzel niet en neem gerust contact met mij op, ik help je graag verder.
Succes met het uitproberen van deze tips!