Leer teksten schrijven die uitblinken in helderheid

Succesvolle rapporten

Home » Over mij » Klantervaringen » Klanten vertellen over Schrijfcursus Succesvolle rapporten

Klanten vertellen over deze training:

‘Ik hou nu dezelfde structuur aan in mijn denk- en schrijfproces’

​Ik vond het lastig om dat wat in mijn hoofd zit over te brengen op papier. Ik weet het wel, maar het komt niet gestructureerd en duidelijk ‘de pen’ uit. Er schiet me te veel door mijn hoofd waardoor ik soms blijf aanpassen.

Mogelijk heeft dit te maken met dyslexie, alhoewel ik hier nooit op getest ben.

Sinds ik een nieuwe functie heb, wordt nu toch echt van mij verwacht dat ik heldere adviezen schrijf. Daarom heb ik gekozen voor een individuele schrijftraining.

Door deze schrijftraining zijn mijn adviezen korter en bondiger geworden. Dit komt vooral doordat ik nu dezelfde structuur in mijn denk- en schrijfproces aanhoud. Zo voorkom ik dat gedachten en ideeën op plekken in de tekst terechtkomen waar ze niet thuishoren. Ook is mijn schrijfstijl meer mijn stijl geworden. Waar ik in het verleden woorden gebruikte die niet bij mij pasten weet ik nu de juiste woorden en zinnen te formuleren.

De samenwerking met Petra was erg goed. Waar ik worstelde met teksten en tegen deadlines aanliep was er altijd ruimte voor een kort contactmoment. Dat ging vaak digitaal waarbij Petra haar scherm deelde en we samen door de tekst gingen. Door delen van de tekst op andere plekken te zetten had ik regelmatig zo’n ‘verrek’ momentje.

Joost Lindeman
Procescoördinator Domeinen Roerende Zaken, Min. van Financiën

‘Fijne samenwerking!’

Petra heeft binnen onze organisatie diverse schrijftrainingen gegeven. De voorbereiding was heel fijn! Petra denkt mee in onze wensen, stelt kritische vragen en geeft voorbeelden van hoe een tekst ook zou kunnen. Zo hebben we een training op maat gekregen die voor alle disciplines passend was.

We zijn o.a. aan het denken gezet over de vraag voor wie we onze rapporten eigenlijk schrijven. Voor onszelf, of voor de klant? En hoe zorgen we er dan voor dat onze klanten goed begrijpen wat de boodschap is? Op een prettige, laagdrempelige manier hebben we hier praktische tools voor gekregen.

Ook na de training kunnen we steeds teruggrijpen op alle schrijftips, bijvoorbeeld wanneer we feedback geven op geschreven rapporten. Om nog even duidelijk, kort en bondig te zijn: fijne ervaring!

Lianne Meijer
Werkbegeleider, Veilig Thuis Drenthe

‘Niet te ingewikkeld doen’

Door de schrijftraining van Petra ben ik me nu bewuster dat de tekst niet te ingewikkeld moet zijn. Het is niet nodig om deftige taal te gebruiken, het is beter om duidelijk te zijn.

Karmen Hilboesen
Managementassistente, Alfa-college

‘Ik vond lastig om mijn rapportages niet te lang te maken door veel uit te weiden.’

Nu denk ik eerst goed na over de opbouw van mijn rapportage waardoor de tekst beter gestructureerd is. Dit creëert tijdens het schrijven rust in mijn hoofd.

Ook schrijf ik nu meer vanuit het perspectief van mijn opdrachtgever. Hierdoor zet ik nu niet alleen maar mijn kennis op papier, maar heb ik ook een duidelijk doel voor ogen.

Petra kwam zeer open en slagvaardig over. Ze weet haarfijn de pijnpuntjes te benoemen in onze teksten. Haar voorbeelden, uitleg en tips waren heel erg duidelijk. In korte tijd leer je zo opnieuw naar je teksten te kijken, en weet je ook hoe het anders kan.+

Wouter Meerman
Financial auditor, Martini Ziekenhuis

‘Hoe duidelijker mijn rapport is, hoe sneller er besluiten genomen kunnen worden.’

Het leuke is dat ik vlak na de training van de directeuren complimenten kreeg voor mijn eindrapport. Ze vonden het goed leesbaar en konden vooral de heldere en beknopte toelichtingen erg waarderen.

Ik stel mijzelf elke keer weer de vraag of wat ik op wil schrijven een toegevoegde waarde heeft of niet. Voor de communicatie binnen onze organisatie hanteren we namelijk het uitgangspunt: less is more!

De samenwerking met jou ervaar ik nog steeds als zeer positief. Ik volg je op Facebook en de e-mails met tips en trucs vind ik ook erg fijn en nuttig om te ontvangen.

Wia Faber
Projectassistent, Lentis

‘Als manager kan ik nu gerichte feedback geven. Hierdoor voorkom ik dat ik teksten van anderen ga herschrijven.’

Petra heeft een schrijftraining gegeven aan mijn afdeling. Ik ben erg tevreden over de inhoud van de cursus en de kennis van Petra over hoe je een goed rapport schrijft.

We zijn door Petra enthousiast aan de slag met het verbeteren van onze competentie schrijfvaardigheid. Petra geeft de cursus met enthousiasme en humor. Ze geeft directe en opbouwende feedback, waardoor we snel hebben geleerd hoe onze rapporten te verbeteren.

Voor mij als manager is het veel eenvoudiger geworden om feedback te geven op rapporten van medewerkers. We hebben nu namelijk een gedeeld begrip gekregen over waar een goed rapport aan moet voldoen. Kortom, een tevreden klant!

Tjitske Brand
Manager Market Research Department, GasTerra

‘Het management kan nu veel meer sturen op kwaliteit.’

In onze organisatie werd gemopperd over de kwaliteit van de adviezen: te lang, onduidelijke structuur, niet integraal, geen antwoord op de vraag.

We hebben als management Petra Broekhuisen ingeschakeld om zowel onze medewerkers, als ook het management te trainen. Die trainingen waren to the point, erg praktijkgericht en doorspekt met humor. Het resultaat van de trainingen is dat het gemopper nagenoeg voorbij is, en dat medewerkers makkelijker schrijven.

Niet alleen bevatten alle stukken inmiddels een centrale vraag, maar ook voer ik regelmatig discussie met medewerkers over de kwaliteit van de centrale vraag.

Zo kreeg ik een advies voorgelegd, waar weinig heldere structuur in te ontdekken viel. Ook de centrale vraag ontbrak. Toen ik vervolgens samen met die medewerker de centrale vraag scherp maakte, werd voor hem ook gelijk duidelijk langs welke lijn hij het verhaal moest opbouwen. Mooi moment!

Petra is vriendelijk, toegankelijk, stelt goede vragen en houdt je bij de les.

Sandra Lenderink
Eenheidsmanager Ontwikkeling, gemeente Zwartewaterland

‘Ik was verrast dat het zo goed werkte!’

Door Petra’s training kijk ik nu met een lezersmind naar al mijn teksten. Daardoor gaan er heel wat woorden weer door de backspace-behandeling. En wanneer ik het even niet meer weet, zoek ik het op in het cursusmateriaal dat altijd binnen handbereik ligt.

Ik analyseer teksten van anderen nu ook veel scherper. Leest het niet prettig, dan stop ik met lezen en vraag de schrijver om zaken eerst duidelijker op te schrijven.

Voor beide partijen een win-winsituatie: het bespaart mij veel puzzelwerk en de inhoudelijke kennis van de schrijver komt beter tot z’n recht. En mijn eigen stukken bekijk ik overigens net zo kritisch hoor!

Róman van der Meulen
Adviseur - ICT Infrastructuur Kantoorautomatisering, CJIB

‘Leuke, leerzame training!’

Tijdens de training heb ik geleerd om mijn teksten te structureren en kort en bondig te formuleren. Hierdoor ga ik nu direct met mijn teksten aan de slag en stel ik het schrijven niet langer uit!

Ik keek best wel wat op tegen de eerste dag. ‘Wat zal Petra van mijn tekst vinden?’ Maar na alle tips en trucs kwam ik blij weer thuis.

Ik maak nu een schrijfplan en weet hoe ik met minder woorden meer kwijt kan. Dit levert korte, bondige teksten op. En tijdwinst!

Marian Kloosterman
P&O functionaris, Regiecentrum Bescherming en Veiligheid

‘Ik merk nog dagelijks de voordelen van de training Rapporten schrijven.’

Mijn stukken zijn nu echt korter, leesbaarder, gerichter en leveren sneller datgene op waar ik ze voor geschreven heb.

En de uitleg over het verschil tussen ‘dat’ en ‘wat’ heb ik als snelkoppeling in mijn favorieten opgenomen. Zo kan ik het gemakkelijk terugvinden en herhalen om het verschil erin te slijpen.

Het zijn van die kleine dingetjes waar ik plezier aan beleef.

Maartje Molema
Adviseur Onderwijs & Kwaliteitzorg, Alfa-college

‘Petra is een zeer bevlogen en toegankelijke trainster, een vakkundige professional.’

In korte tijd maakte ze echt contact met de deelnemers. Door haar flexibiliteit en vakkennis is ze in staat om snel te schakelen naar dat wat de groep of de individuele deelnemer nodig heeft.

Naast de expertise van Petra op haar vakgebied is ze als sparringpartner een plezierig persoon.

Josien Schoterman
HR-beleidsadviseur, gemeente Zwartewaterland

‘Ik merk dat ik mezelf nu steeds vaker probeer te verplaatsen in de lezer.’

Ik schrijf regelmatig voortgangsrapportages voor subsidieverstrekkers, overheden en de adviesraad. Correcte informatie en ‘to the point’ schrijven is daarbij essentieel. Zo roept de tekst hopelijk geen of weinig vragen op.

De samenwerking met Petra heb ik als zeer plezierig ervaren. Petra stelt kritische vragen over mijn teksten, zoals: wat bedoel je daarmee, wat wil je hiermee duidelijk maken, kan deze zin misschien ook korter? Dit helpt mij om betere teksten te schrijven.

Ook let ik door de training meer op de zinsopbouw en het gebruik, of beter, het niet gebruiken van stoffige woorden.

Gerard Krikken
Programmamanager, Alfa-college

‘Het auditrapport is het visitekaartje van onze afdeling en weerspiegelt de kwaliteit van ons werk.’

Door verschillende achtergronden en werkwijzen werd er binnen de afdeling uiteenlopend gerapporteerd. Dat kon beter. Wij hebben Petra gevraagd een incompany training voor de afdeling te ontwikkelen en uit te voeren. Meer herkenbaarheid, betere leesbaarheid en daardoor meer toegevoegde waarde voor de organisatie was onze doelstelling.

Niet iedereen liep direct warm voor deze training, want ‘schrijven kunnen we allemaal en doen we immers al jaren’. Na een uur training was deze overtuiging echter volledig verdwenen. Petra speelde daarbij een belangrijke rol door goede vragen te stellen en met praktische, prikkelende voorbeelden te komen. De training was leerzaam, inspirerend en vloog voorbij.

De training heeft op meerdere vlakken bijgedragen aan de kwaliteit van onze afdeling. Zo werken we meer samen omdat we nu standaard elkaars rapporten lezen. Door dit met een kritische blik te doen, stimuleren we elkaar om onze teksten nog leesbaarder te schrijven. En hierdoor komt onze expertise ook beter tot z’n recht. Van de lezers zijn de eerste positieve reacties al ontvangen!

Erwin Reinders
Hoofd Auditing, gemeente Groningen

‘De meest zinvolle en productiefste training die ik afgelopen jaren heb gevolgd.’

Dagelijks heb ik veel profijt van Petra’s schrijftips. Het helpt mij om de schrijftechnieken die zij tijdens de training heeft behandeld consequent te blijven toepassen.

En nog mooier: ik merk dat ik veel van de opgedane kennis kan gebruiken wanneer ik mijn zoon met Nederlands help. Het leuke is dat het ook bij hem landt. Hij krijgt meer beeld van de structuur van teksten. En hoe je vragen beantwoordt.

Zijn uitwerking is hierdoor een stuk helderder. Hij zag zelf ook meteen dat het veel compacter kon. Met een beetje geluk gaat hij het straks nog leuk vinden ook.

Bert-Jan Klaren
Portfolio- en projectmanager, Hanzehogeschool Groningen

‘Petra kwam zeer open en slagvaardig over. Ze weet haarfijn de pijnpuntjes te benoemen in onze teksten. Haar voorbeelden, uitleg en tips waren heel erg duidelijk.

In korte tijd leer je zo opnieuw naar je teksten te kijken, en weet je ook hoe het anders kan.’

Wouter Meerman
Financial auditor, Martini Ziekenhuis

Een stoel voor je vrijhouden?

Je kunt je nu alvast aanmelden

Bij voldoende aanmeldingen, plannen we direct de training. We werken met kleine groepen, dus een training kan al snel doorgaan.

En twijfel je, mail mij gerust voor overleg en advies.

 

Wanneer en waar?

Locatie is in Groningen.
Groepsgrootte: minimaal zes, maximaal tien mensen.
Duur: twee dagen van 9.30 uur tot 16.30.
Investering: € 945,- vrij van btw.
Inclusief: koffie, thee, lunch en materiaal.

Of regel je een eigen zaal?

Vraag hier om de Incompany offerte