Leer teksten schrijven die uitblinken in helderheid

Petra Broekhuisen

Over mij persoonlijk

Home » Over mij » Petra Broekhuisen

Dóódeng vind ik het: smalle bergpaadjes, ijzige skipistes, en hoogtes waar je vanaf kunt vallen. Ik word niet hysterisch, ik veroorzaak geen opstoppingen, maar sommige dingen ga ik gewoon liever uit de weg.

Maar ja. Toen ging mijn jongste dochter een klimcursus doen. En ze vroeg mij als haar duo-partner. Wat doe je dan? Ik ging. Natuurlijk. Met enigszins slappe knieën, dat wel.

En toen kwam het omslagpunt

Want onze trainster bleek een deskundige klimster die mij direct serieus nam: ze beloofde me dat ik niet te pletter zou vallen. Ze leerde ons eerst hoe we elkaar moesten ‘zekeren’ met het touw. Daarna ging ik simpelweg stap voor stap omhoog.

Dat was natuurlijk wel de makkelijkste route voor beginners. En daar is er maar één van. Die kon ik natuurlijk niet eeuwig blijven klimmen. Maar ja, elke andere route neemt toe in moeilijkheidsgraad. De twijfel slaat weer toe.

Stel je voor:

Daar sta ik dan tegen die muur, worstelend met die volgende – in mijn ogen – echt onmogelijke stap. ‘Ik kan het niet, ik kan het niet, ik kan het niet.’
Maar dan hoor ik mijn dochter vanaf de grond roepen: Mam, je kunt het! Gewoon je voet omhoog zetten en gaan stáán!’

Of ze biedt aan, wanneer ze ziet dat mijn techniek tekort schiet, om voor te doen wat ze zelf tijdens de jeugdtraining heeft geleerd.

Ook roept ze mij regelmatig tot de orde: ‘Armen gestrekt houden! Knieën draaien! Geen grepen overslaan!’ En wanneer ik stiekem probeer te smokkelen, hoor ik haar streng zeggen: ‘Nee, die greep hoort dus niet bij jouw route!’

Maar wat ben ik blij met haar!

Want door haar vertrouwen, aanmoedigingen, voordoen en tips durf ik die volgende stap te zetten, en word ik steeds een beetje beter. En wanneer ik terugkijk op de hobbels die eerst onoverkoombaar leken, denk ik nu: hoezo vond ik dat toen moeilijk?

Zal ik ooit de lastigste routes klimmen? Nee, dat denk ik niet. Ik ken mijn grenzen en ambities. Maar ik zie wel het voordeel van beter worden. Stap voor stap. Meer moed. Meer zelfvertrouwen. Meer resultaat. Maar vooral: steeds meer plezier!

Waarom vertel ik dit?

Mijn cursisten doorlopen vaak een soortgelijk traject. Ze hoeven niet zo nodig een berg te beklimmen. Of een perfecte tekst te schrijven. Ze kennen genoeg andere routes. Maar als ik ze uitdaag, om wel beter te gaan schrijven, voelen ze hoe fijn dat is. Dat ook zij grenzen kunnen verleggen.

Of zoals een klant laatst zei: ‘Met behulp van jouw tips en opmerkingen heb ik het document behoorlijk aangepast en verbeterd. Er was tijdens het schrijven zelfs heel even sprake van een flow.’

Daar geniet ik van.

Wil jij ook beter, en met meer zelfvertrouwen leren schrijven? Laten we dan samen aan de slag gaan. Neem gerust contact met mij op om jouw volgende stap te bespreken.

Over mij Zakelijk

En zakelijk? Ik help al meer dan 25 jaar individuele klanten, teams en organisaties om hun schriftelijke vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Ik kom met alle liefde een workshop geven over het verleiden van je lezer, of het schrijven op B1-niveau. Kun je meteen zien wat er gebeurt in de zaal.

En hoewel ik in Groningen, Bedum woon, het dorp van voetballer Arjen Robben, rijd of trein ik net zo gemakkelijk naar Den Haag, of Rotterdam waar ik vandaan kom.

Hoe hebben eerdere deelnemers mij ervaren?

‘Door Petra’s enthousiasme en ontwapenende houding voel je je op je gemak waardoor je ook ‘fouten’ durft te maken.

Prima training dus, vol met eye-openers die ik direct kon toepassen.’

Richard Roossien

Accountmanager Facilitaire Zaken, Provincie Groningen

‘Petra is een zeer bevlogen en toegankelijke trainster, een vakkundige professional.’

In korte tijd maakte ze echt contact met de deelnemers. Door haar flexibiliteit en vakkennis is ze in staat om snel te schakelen naar dat wat de groep of de individuele deelnemer nodig heeft.

Naast de expertise van Petra op haar vakgebied is ze als sparringpartner een plezierig persoon.

Josien Schoterman

HR Beleidsadviseur, gemeente Zwartewaterland

‘Niet iedereen liep direct warm voor deze training, want ‘schrijven kunnen we allemaal en doen we immers al jaren’. Na een uur training was deze overtuiging echter volledig verdwenen.

Petra speelde daarbij een belangrijke rol door goede vragen te stellen en met praktische, prikkelende voorbeelden te komen. De training was leerzaam, inspirerend en vloog voorbij.’

Erwin Reinders

Functie, Gemeente Groningen

Actie?

Weet je genoeg om een training te volgen? Of wil je een 1-op-1-coaching? Mijn aanbod staat natuurlijk ook op deze website, maar dat had je misschien al gezien.

Of zie je mij wel binnen jouw organisatie? Mail me voor een telefonische kennismaking of een kop koffie, dan kunnen we verdere stappen zetten: .

Of zet je naam op mijn mailinglijst, dan stuur ik je iedere maand een praktische taalopfrisser. Gratis en zonder verplichtingen.