Leer teksten schrijven die uitblinken in helderheid

Succesvolle rapporten

Met een schrijfplan rapporteer je sneller en beter

Voor wie teveel tijd kwijt is aan rapportages

Home » Trainingen » Schrijfcursus Succesvolle rapporten

Hoe zorg je ervoor dat je jouw ideeën en bevindingen net zo vlot en helder op papier zet als dat je erover vertelt?

Door je zinnen aantrekkelijk te formuleren, zullen je lezers graag doorlezen. Als jij een logische structuur aanbrengt, maak je het jezelf maar ook je lezer wel heel gemakkelijk.

En terwijl je zelf meer plezier krijgt in het schrijven van je voorstel, zal je lezer veel gemakkelijker meegaan in je denkwijze en je idee.

Succes op alle fronten.

In twee dagen leer ik je hoe je:

  • Een schrijfplan maakt, zodat je overzicht krijgt en houdt
  • Jouw kennis begrijpelijk vertaalt voor het niveau van je lezer
  • Kort en krachtig schrijft, met uitsluitend relevante informatie

Het grote voordeel

Na afloop merk je dat je niet alleen sneller, maar ook een kwalitatief beter rapport kunt schrijven. Je investeert in je eigen vaardigheden, maar iedereen profiteert mee en je fijne rapportages zullen zeker opgemerkt worden.

Dat werkt vooral:

Als je een drukke agenda hebt, en veel taken in je portefeuille hebt zitten. Als je weet dat je best beter zou kunnen schrijven, als je zou weten hoe. Of als je het steeds uitstelt, omdat je er zo tegenop ziet om te beginnen.

Geen tijd?

Dan verdient deze training zich juist terug! Met een doelgerichte voorbereiding voorkom je dat je blijft malen in je hoofd. Je zet de lijn uit, en vult je teksten vervolgens gewoon in. Daardoor ben je sneller en wordt je boodschap veel duidelijker en overtuigender.

Wanneer deze kiezen?

Misschien moet je dit wel juist kiezen als je het gevoel hebt dat je al zoveel trainingen hebt gedaan, maar nog nooit een schrijftraining. Dit is zoveel praktischer toepasbaar dan een cursus timemanagement of sessies over focus, uitstelgedrag of wat al niet meer.

Je bent twee dagen kwijt en gebruikt daarna al je eigen documenten om je vaardigheden dagelijks te oefenen en te verfijnen.

En wanneer niet?

Wanneer je meer e-mails rondstuurt dan rapporten, kun je ook eerst één van de basistrainingen volgen: ‘Kort en krachtig schrijven’ of ‘Zakelijke e-mails en brieven’.

Dit zeggen anderen erover:

‘Leuke, leerzame training!’

Tijdens de training heb ik geleerd om mijn teksten te structureren en kort en bondig te formuleren. Hierdoor ga ik nu direct met mijn teksten aan de slag en stel ik het schrijven niet langer uit!

Ik keek best wel wat op tegen de eerste dag. ‘Wat zal Petra van mijn tekst vinden?’ Maar na alle tips en trucs kwam ik blij weer thuis.

Ik maak nu een schrijfplan en weet hoe ik met minder woorden meer kwijt kan. Dit levert korte, bondige teksten op. En tijdwinst!

Marian Kloosterman

P&O functionaris, Regiecentrum Bescherming en Veiligheid

‘Het auditrapport is het visitekaartje van onze afdeling en weerspiegelt de kwaliteit van ons werk.’

Door verschillende achtergronden en werkwijzen werd er binnen de afdeling uiteenlopend gerapporteerd. Dat kon beter. Wij hebben Petra gevraagd een incompany training voor de afdeling te ontwikkelen en uit te voeren. Meer herkenbaarheid, betere leesbaarheid en daardoor meer toegevoegde waarde voor de organisatie was onze doelstelling.

Niet iedereen liep direct warm voor deze training, want ‘schrijven kunnen we allemaal en doen we immers al jaren’. Na een uur training was deze overtuiging echter volledig verdwenen. Petra speelde daarbij een belangrijke rol door goede vragen te stellen en met praktische, prikkelende voorbeelden te komen. De training was leerzaam, inspirerend en vloog voorbij.

De training heeft op meerdere vlakken bijgedragen aan de kwaliteit van onze afdeling. Zo werken we meer samen omdat we nu standaard elkaars rapporten lezen. Door dit met een kritische blik te doen, stimuleren we elkaar om onze teksten nog leesbaarder te schrijven. En hierdoor komt onze expertise ook beter tot z’n recht. Van de lezers zijn de eerste positieve reacties al ontvangen!

Erwin Reinders

Hoofd Auditing, Gemeente Groningen

Een stoel voor je vrijhouden?

Je kunt je nu alvast aanmelden

Bij voldoende aanmeldingen, plannen we direct de training. We werken met kleine groepen, dus een training kan al snel doorgaan.

En twijfel je, mail mij gerust voor overleg en advies.

 

Wanneer en waar?

Locatie is in Groningen.
Groepsgrootte: minimaal zes, maximaal tien mensen.
Duur: twee dagen van 9.30 uur tot 16.30.
Investering: € 945,- vrij van btw.
Inclusief: koffie, thee, lunch en materiaal.

Of regel je een eigen zaal?

Vraag hier om de Incompany offerte